Afgelopen weekend is het herdenkingsmonument Geloof en Vrijheid (1961) van de Rotterdamse kunstenaar Loeki Metz gestolen. Dit gedenkteken is in 1961 op de gevel van de 1e Pijnackerstraat nummer 104 geplaatst en heeft een bijzondere betekenis. Van de diefstal is door een wijkconciërge melding gemaakt, waarna er aangifte bij de politie is gedaan. De erfgenamen van Metz zijn van de diefstal op de hoogte gesteld en meldden dat het wrang is dat er een herdenkingsmonument van haar is ontvreemd. Ook BKOR is zeer ontsteld. Loeki Metz is een prominent kunstenaar met diverse kunstwerken in Rotterdam waarop wij zuinig moeten zijn.

Tijdens de bezettingsjaren kwam in het gebouw ‘Geloof en Vrijheid’ van de Nederlands Hervormde kerk op de 1e Pijnackerstraat regelmatig een groep verzetslieden bijeen. De verzetsgroep werd geleid door Jacob Jan Hamelink. Op 18 oktober 1942 werd door de Sicherheitspolizei een inval in het pand gedaan. Hamelink, Emanuel Zwitser en Teunis van Est kwamen daarbij om het leven. Ieder jaar op 4 mei wordt deze gebeurtenis bij het monument herdacht.

OMSCHRIJVING KUNSTWERK

Het reliëf heeft de vorm van een fakkel, symbool voor het verzetsvuur. Het bovenste deel van het reliëf stelt het verzet in het algemeen voor, uitgebeeld door een figuur, die met gespreide armen de eronder staande slachtoffers beschermt. Links vrouwen en kinderen, die weggevoerd worden; rechts mannen die te werk worden gesteld. De symbolen van het wezen van het verzet, Geloof en Vrijheid, zijn als twee kleine figuren op de schouders van de grote gestalte aangebracht. Onder het figuur staan de namen van de gevallenen: J. J. Hamelink, Emanuel Zwitser en Teunis van Est, hun geboortedata en de dag van hun heengaan. Op het onderste gedeelte van het reliëf zijn het vervaardigen van illegaal drukwerk en het nemen van vingerafdrukken voor valse persoonsbewijzen afgebeeld, symbool van het werk dat de slachtoffers deden. Het reliëf is gemaakt uit verschillende metaalsoorten.

KUNSTENAAR

Louise Estelle Julie, ofwel Loeki Metz (Amsterdam, 1918 – Rotterdam, 2004) was beeldhouwster en medailliste. Ze werkte voornamelijk met brons, hout en zilver. Haar stijl was impressionistisch en figuratief. Het werk Geloof en Vrijheid wordt ook wel gezien als een opmaat naar haar Joods Monument (1967) onder de bogen van het stadshuis aan de binnentuin. Metz is vooral bekend geworden door haar reliëfs en penningen.