Datum: donderdag 7 april 2022
Aanvang: 17.00 uur
Locatie: Zaal Staal, Beursplein 37


Graag nodigen wij u uit voor de boekpresentatie van Gabo: Portrait of a Sculpture / Portret van een sculptuur op donderdag 7 april in Zaal Staal. Deze publicatie is tot stand gekomen na een jarenlange samenwerking van uitgeverij Jap Sam Books, Sculpture International Rotterdam (SIR) en BKOR. Het boek gaat over één van de bekendste kunstwerken van Rotterdam; de titelloze sculptuur voor het warenhuis de Bijenkorf aan de Coolsingel gemaakt door de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo (1890-1977).

Reserveer hier uw gratis ticket. 

PROGRAMMA
Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam) gaat in gesprek met Dees Linders (initiator van de publicatie en artistiek leider van SIR tot 2019) en Patricia van Ulzen (auteur) over de publicatie. Aansluitend is er een lezing door Sjeng Scheijen (specialist Russische kunst van de vroege 20e eeuw), gevolgd door de uitreiking van het eerste boekexemplaar met een feestelijke toast op ‘het ding’. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Gabosingers.

Voorafgaand aan de boekpresentatie zijn de video-opnames van de bladersessies met enkele auteurs door Arthur Bueno (documentairemaker).

PUBLICATIE
Aanleiding voor deze publicatie was de langverwachte restauratie van de sculptuur die in 2017 en 2018 plaats vond. In Gabo: Portrait of a Sculpture / Portret van een sculptuur wordt het roerige leven van dit wereldberoemde kunstwerk beschreven. De hoofdtekst is geschreven door kunst-, architectuur- en cultuurhistoricus Patricia van Ulzen. Haar minutieuze onderzoek voegt een geheel nieuwe episode toe aan de biografie van Gabo en deze sculptuur. Met zijn kunst vocht Gabo zijn hele leven, al wonend op diverse plekken in de wereld, voor de vrijheid van denken en voor de verbeeldingskracht. De ingenieuze sculptuur die hij naliet aan Rotterdam trotseert de tijd en kan telkens opnieuw volstromen met betekenis. Zo blijft het kunstwerk voortdansen; midden op straat en voor iedereen. 

KUNSTWERK
‘Het ding’ of ‘de gestileerde bloem’, zoals het werk van 26 meter hoog en 40.000 kilo zwaar ook wel genoemd wordt, was indertijd het icoon van moderniteit op de Coolsingel. In 2011 werden het pand van de Bijenkorf en het kunstwerk tot Rijksmonument uit de wederopbouwperiode verklaard. De ruimtelijke constructie uit 1957 wordt samen met de kunstwerken van Ossip Zadkine en Henry Moore gezien als één van de drie boegbeelden van de Rotterdamse beeldencollectie.

Z-FILES, KUNST EN DE STAD
BKOR en SIR werken intensief samen om de publieke ruimte van Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij Z-Files (met de Z van Zadkine) over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte én de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.


Redactie: Dees Linders, Siebe Thissen, Patricia van Ulzen, Eleonoor Jap Sam | Auteurs: Carel Blotkamp, Dees Linders, Siebe Thissen, Patricia van Ulzen, Toke van Helmond-Lehning, IEF Capital, Eleonoor Jap Sam, Rutger Morelissen, Sjoerd Westbroek | Beeldredactie & -onderzoek: Sannetje van Haarst, Nienke Post | Vertaler: Marie-Louise Schoondergang | Ontwerp: 75B

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Jaap Harten Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds / Breeman Talle en Mondriaan Fonds.